Spånga Centrum håller på att dö – Makthavare vågar inte ta i frågan

Nu mobiliseras lokalsamhället i Spånga till en manifestation mot våld och otrygghet.

Tre män beväpnade med kniv hotade förra veckan en äldre kvinna på parkeringsplatsen i Spånga Centrum med ett enda syfte, att stjäla hennes bil. Detta var bara ett av fem liknande och andra händelser utförda under hösten.

Spånga Centrum håller på att dö på grund av eskalerande våld, rån och droghandel. Spångaborna känner sig otryggare än någonsin och föräldrar låter i mindre utsträckning sina barn röra sig fritt. Företagare riskerar att behöva stänga butiker då kunderna slutar att besöka och handla på grund av otrygghet och rädsla.

Företagare, Villaägareföreningar, Föräldraföreningar, Pensionärsföreningen Spångaveteranerna, Idrottsföreningar och allmänheten uppmanar till en manifestation där butiker i centrum släcks ned i ett försök att visa hur ett dött centrum kan upplevas utan butiker och service.

Genom denna manifestation hoppas vi att makthavare i stadsdelen kommer att se allvaret i situationen där allmänheten inte vågar röra sig i centrumet som därmed dör, säger initiativtagarna Pernilla van der Capellen, representant för Villaägarföreningarna i Bromsten och Solhem och Johan Kjellberg, ordförande i Spånga Företagareförening.

Våra omedelbara krav är följande:

  • Ordningsvakter patrullerande i centrum
  • Kameraövervakning i och kring vårt centrum.

Manifestationen planeras till torsdag den 14/12 kl. 16-17 på Spånga Torg.

Stödjande organisationer:
Bostadsrättsföreningen Solhöjden i Spånga
Bostadsrätt Solitären i Spånga
Föräldraföreningar i Spånga
Föräldrarorganisationen BARNverket
Medborgarhusföreningen i Spånga
Spånga Företagareförening
Spånga Hembygdsförening
Spånga Idrottsföreningar
Pensionärsorganisationen Spångaveteranerna
Villaägarföreningarna i Solhem och Bromsten